lauantai 18. lokakuuta 2014

Projekti: sarvet

     
Olen ihastellut jo parin vuoden ajan eri sisustuslehdissä ja -blogeissakin ollutta muoti-ilmiötä, sarvia. Kerrankin juttu, joka minustakin on jotain, mikä on pakko saada. Eli siis sarvet: ne voivat olla aidot, eri eläinten sarvet tai kokonaan keinotekoiset. Osa sarvista on pidetty autenttisessa asussaan, toiset puolestaan on maalattu valkoiseksi, mustaksi, jopa turkoosiksi tai pinkiksi. 
      
Koska opiskelijana budjettini on varsin pieni, ajattelin kysyä eräässä Facebookin ilmaistavaran jakamiseen tarkoitetussa ryhmässä, olisiko kenenkään ullakolle jäänyt pölyttymään vanhoja sarvia, joista he voisivat luopua. Second hand-sarvet kun ovat mielestäni myös eettisemmät kuin liikkeestä ostettavat "sisutussarvet", joiden alkuperää voi olla vaikeaa selvittää. Suomessa metsästetään paljon hirviä ja harjoitetaan porotaloutta, jolloin sarvia tulee lihan "sivutuotteena", eikä eläintä tapeta vain kruununsa vuoksi.
     
Laadin siis ilmoituksen ja heitin verkon vesille. Muutaman viikon oli hiljaista, sitten eräänä aamuna inboxiini kilahti viesti. Saisin peräti kahdet sarvet! Toisella trofeella lienee ikää vähän enemmänkin, päätellen ruosteisesta ripustussysteemistä. Nämä pienemmän olivat niin hyvässä kunnossa, että puhdistin ne vain miedolla mäntysuopaliuoksella. 
    
      
Toiset, suurremmat, olivat olleet muutaman vuoden leikkimökin ulkoseinällä, säiden armoilla. Ne olivat paikoitellen muuttaneet väriään luotaan työntävän vihreiksi. Varmaan jokin sammal tai levä ottanut sarvesta hyvän kasvualustan. Päätin kuitenkin ottaa nämäkin sarvet, pestä ne kloorilla ja katsoa, voisiko niitä vielä pelastaa. No, pesun jälkeen väri oli kyllä haaleampi, mutta edelleen selvä. 
      
Tässä vaiheessa sarvet oli jo pesty.
  
Oli siis mietittävä maalin ostamista. Ennen kuin ehdin tarttua miestäni hihasta ja lähteä rautakauppaan shoppailemaan, ajattelin kokeilla ilmaisryhmän hyväsydämisten ihmisten anteliaisuutta toistamiseen. Muutama tunti ilmoituksen lähettämisestä, ja eräs ihana ryhmäläinen ilmoitti, että vain vähän matkan päässä siitä, missä asun, olisi tuoreet maalipurkin pohjat tarjolla. Hainkin maalin sitten samanitien ja kun purkki oli hetken päätä saavuttanut huoneen lämmön, maalasin sarvet vielä saman illan aikana. Maalina oli Tikkurilan Helmi, kiiltävä kalustemaali. 

   
Projektin kokonaishinnaksi tuli 2€, joka muodostui uusien pensseleiden ostamisesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti